Fase 2 layout strijken

Fase 2 De lay-out op het printje strijken.

Benodigdheden:

Wanneer de afdruk op het fotopapier goed gelukt is kunnen we lay-out uitknippen, hierbij kan het gemakkelijk zijn om aan een kant een soort handvat te laten zitten. Daarna kunnen we het printmateriaal gaan voorbereiden.


Eerst zorgen we dat we een stukje printmateriaal hebben dat we ruwweg op maat maken, in een later stadium kunnen we het nog precies op maat maken.

Het printmateriaal gaan we nu schuren met een plastic schuursponsje en met ouderwetse VIM (Ja dit kun je nog steeds kopen, bij de supermarkt).
Gebruik geen stalen schuursponsje, dit kan fijne staaldeeltjes achterlaten die later kunnen gaan roesten.

Dit schuren is bedoeld om het oppervlak op te ruwen zodat de toner goed kan hechten.

Als het printje goed geschuurd is gaan we het printje schoon en vetvrij maken met aceton (of nagellak remover). Wanneer je dat niet hebt kun je eventueel ook spiritus gebruiken. Zorg dat je het printje goed schoon maakt en zorg ervoor dat er geen vingerafdrukken meer opkomen. Het printje dus aan de zijkanten vasthouden.

Leg het printje met de koperkant naar boven op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld een stevige houten plank)

Leg de uitgeknipte afdruk ondersteboven op het printje.

Neem het strijkijzer, zet dit op de hoogste stand (meestal heet die stand katoen).

Zet het strijkijzer voorzichtig op het printje en druk het stevig aan, een beetje erop leunen. Neem na ongeveer 20 seconden het strijkijzer er weer vanaf. Ga nu met de punt van het strijkijzer goed alle banen van het printje strijken, goed aandrukken en zorgen dat het papier niet verschuift. Dit vergt dus enige voorzichtigheid.
Strijk in verschillende richtingen over het papier, bij elkaar een minuut of 4.

We kunnen nu het printje oppakken door er bijvoorbeeld een mes onder te steken, niet met de vingers want het printje is nu gloeiend heet!!. We gooien het printje met het papier erop in een schaaltje warm water.

Als het goed is laat het inkjet papier vrijwel meteen los. Indien het papier niet los laat laten we het geheel ongeveer 10 minuten weken en proberen dan voorzichtig het papier los te trekken.

Als we het papier los hebben gemaakt van het printje kunnen we goed controleren of de toner overal goed op het printje is gekomen. Als het goed is zit er op het papier nagenoeg geen toner meer en is alle toner op het printje over gebracht.


Stel nu dat we toch niet goed hebben gestreken en een deel van de toner is niet goed op het printje gekomen dan kunnen we het printje weer opnieuw schuren met vim en het plastic schuursponsje en vanaf daar alle handelingen opnieuw doen.

Als de toner overdracht naar het printje goed is gegaan dan kunnen we verder naar de laatste fase, het etsen.