NEWTONE Doe het zelf forum > (Buizen)versterkers

buizenversterker ruist

(1/3) > >>

bop:
Hallo beste mensen,

ik ben sinds een tijdje de eigenaar van een Elk Echo-Amp guitarman EB105S buizenversterker.
Het is eeen combo met 4x10" speakers
Nu wil het zo zijn dat als ik hem een half uur tot drie kwartier aan heb staan een lichte ruis te horen is, die steeds zwaarder wordt. Op een gegeven ogenblik klinkt het alsof de paginas van een krant omgeslagen worden, maar dan versterkt.
De buizensetup is als volgt, voor zover ik gevonden heb (want er is weinig tot niets over te vinden op internet) : van links naar rechts GZ34, EL34, El34, 12Ax7, ECC85 en 3x 12Ax7 of 7025.

Nu heb ik geen idee wat het kan zijn, aangezien ik een redelijke leek ben op buizengebied. Mij werd aangeraden naar de buizen te kijken of ze flikkeren, maar dat doen ze niet. Meteen wegbrengen vind ik ook zoiets, aangezien ik het waarschijnlijk wel zelf op kan lossen met een beetje hulp van de goeroes hier. Ook werd mij verteld dat ik de buizen een voor een om moest wisselen om de slechte buis te elimineren,l maar weet mij nog geen raad. Help? Dank!

Andreas:
Dag Bop,

Ik heb wel eens zo'n Elk gezien.
Volgens mij is het een Japans fabrikaat gebaseerd op een Fender (maar dan EL34 ipv 6L6 buizen).

De oorzaak van je probleem zou een defecte buis kunnen zijn maar er kunnen ook nog andere oorzaken zijn.

Een eenvoudige manier om iets meer over de mogelijke oorzaak te zeggen is door te testen wat er met de 'ritselgeluiden' gebeurt als je aan de knoppen draait.

Bijvoorbeeld: stel je draait aan de volumeknop en het ritselgeluid blijft even hard of zacht dan zou dat erop duiden dat het probleem in de eindversterker zit.

Zou je dus kunnen aangeven of het ritselgeluid wordt beinvloed als je de toonregeling gebruikt of als je de reverb gebruikt of de tremolo (als die erop zit).

Alvast succes

Andreas

bop:
hey Andreas, bedankt voor je snelle reactie.
hij ziet er zo uit, slechte foto's maar dan heb je een idee.



ik heb intussen onder het kraken aan alle knoppen gedraaid, maar kreeg geen positieve respons in het verdwijnen van de ruis. Dus eerlijk gezegd, heb ik nog geen conclusie kunnen trekken behalve dan die die je zelf al trok, namelijk het zit in de eindversterker. Maar alle tips zijn welkom alvorens ik hem weg ga brengen.



Andreas:
Dag Bop,

Inderdaad veel overeenkomsten met Fender.

Is die donkere knop een modificatie of is daar een knop zoekgeraakt?
Het netsnoer lijkt mij ook niet helemaal goed te zitten.

Als je geen ervaring hebt met sleutelen aan buizenversterkers dan kun je hem het beste wegbrengen naar een reparateur.

Als het probleem dus inderdaad in de eindtrap zit dan is mijn tip dat er een weerstand of condensator bijna aan het eind van zijn levensduur is.

Als dit inderdaad het geval is dan hoeft de reparatie nog niet zo heel duur uit te vallen.  Al is de reparateur natuurlijk al best wel even bezig voor hij het chassis heeft uitgebouwd.

Groeten en succes,

Andreas



bop:
Die knop is inderdaad ooit zoekgeraakt, helaas, maar daar ben ik nu een vervanging voor aan het zoeken. Dat is de knop van de speed van de vibrato.
Het netsnoer lijkt inderdaad niet helemaal lekker te zitten, maar toen ik hem een tijd geleden open had geschroefd, had dat een reden, al ben ik die op het moment even kwijt. (de kabel paste niet door het gat of zoiets was het.)
Ik zal eens op zoek gaan naar een reparateur, die zin en tijd heeft om te sleutelen, in ieder geval bedankt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie