Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: Rack loopers  (gelezen 11229 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frank

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 35
  • Jazz is the teacher, Funk is the preacher!!
Rack loopers
« Gepost op: 26 juni 2008, 17:46:55 »
Is het mogelijk om bijvoorbeeld een Axess GRX4 of een Voodoolab GCX te knutselen? Of kan dit niet? Lijkt me wel interessant omdat dat spul zo achterlijk duur is (voor de functie die ze vervullen!)

Heeft iemand schema's oid?

Edit: http://www.jimkim.de/html/index.htm

   Dit zit er vrij lastig uit :) Is dit de enige manier??
« Laatst bewerkt op: 26 juni 2008, 17:54:42 door Frank »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #1 Gepost op: 26 juni 2008, 21:00:51 »
Zeker interesant om te bouwen. Goedkoper dan kant en klaar kopen maar niet echt makkelijk en het zal flink wat tijd gaan kosten. Het maken van een paar passieve loopers is niet zo moeilijk. De complexiteit zit hem in het aansturen van de loopers op afstand via midi. Het ligt er dus een beetje aan wat je precies nodig hebt.
In oplopende complexiteit:
- FX looper met passieve 2PDT of 3PDT schakelaar.
- Meerdere van die passieve loopers in serie. 
- Schakelen van de loopers op afstand: Looper met relais of CMOS schakelaar en een switchboard.
- Meerdere loopers aan of uit kunnen zetten met 1 schakelaar.
- FX volgorde veranderen en FX aan/uit zetten met 1 schakelaar.
- Schakelen met MIDI.

Gelukkig hoef je wiel niet opnieuw uit te vinden. Het project in de link die je plaatste ziet er duidelijk en doenlijk uit. Ik denk dat de digitale sturing met midi je de meeste moeilijkheid op gaan leveren. Nadeel van oplossingen zoals Axess GRX4 is dat je niet de FX volgorde kunt wijzigen. 

Misschien kun je het jezelf makkelijk maken en beginnen met een paar eenvoudige passieve aan/uit of A/B/Y loopers waarmee je eenvoudig reeksen van FXs kan schakelen in je signaal keten. Hiermee kun je al zeer veel bereiken.

Je kunt ook een beetje schipperen tussen volledig DIY en kant en klaar kopen:
- Midi pedaal: Behringer FCB1010
http://www.behringer.com/FCB1010/?lang=eng
te koop bij bv Feedback voor 169,- euro of tweedehands. Ik heb er 1 voor 100 euro gekocht via marktplaats.
- Een PIC programmer kun je kant en klaar kopen. De PIC micro-controller vertaald midi naar een stuursignaal voor de relais van de loopers. Bijvoorbeeld van Velleman:
http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=350903
€ 39.95
http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=364426
- Relais card van Velleman:
http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=9069
€ 17.95
« Laatst bewerkt op: 27 juni 2008, 13:41:06 door Flo »

Offline Frank

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 35
  • Jazz is the teacher, Funk is the preacher!!
Re: Rack loopers
« Reactie #2 Gepost op: 27 juni 2008, 10:51:42 »
aah nice, thnx Flo!! super uitleg, hier kunnen we wel wat mee denk ik!

Ik ben het pedaaltje trappen een beetje zat, en heb oa een TC G-major en een racktunertje. Er zit nog wat spul aan te komen en wil dus wel aan een rackje beginnen. Nu leek het me handig mn pedaaltjes die ik dan wil houden ook in het rackje te zetten, vandaar :)

Ben dus nog een beginneling voor wat betreft het rack-gebeuren, en daarom is dat verhaal over PIC-programmers en relais ed allemaal nieuw voor me, zal eens uitzoeken hoe dat precies werkt! En ik denk idd dat het een mengeling wordt van DIY en 'kant-en-klaar':P

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #3 Gepost op: 27 juni 2008, 11:30:30 »
Er is veel info op het internet te vinden over midi FX switchers, bv:

FX Switcher Project
http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=56264.0

The Crossbar Project, a matrix effects switcher
http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=43104.0

MIDI Change-Over Relay Units
http://tomscarff.tripod.com/relay_changeover/relay_changeover.htm

MidiBox Core + DOUT Module - ucapps.de - Om relais mee aan te sturen via Midi
http://www.ucapps.de/
http://www.ucapps.de/mbhp_core.html
http://www.ucapps.de/mbhp_dout.html
http://www.mikes-elektronikseite.de/shop_englisch/index.htm
CORE_V3 - Kit without PIC 12,50 EUR
DOUTX4_V2 - Kit 8,90 EUR
LC Display 16x2 with backlight 13,10 EUR
PIC18F452 can be delivered with the bootloader (free service) 10,70 EUR
Of beter:
PIC18F4620 can be delivered with the bootloader (free service) 11,20 EUR

Mios Audio Router / Footboard update.
http://www.midibox.org/forum/index.php/topic,4313.msg28176/topicseen.html#msg28176

DIY audio patchbay with digital routing....How hard? (with MidiBox)
http://www.midibox.org/forum/index.php/topic,11262.0.html

Building Pedal Box / Pedal Board
http://www.midibox.org/dokuwiki/pedal_box

http://www.geofex.com/Article_Folders/juggler/juggler.htm, 4 November 1999
http://www.geofex.com/Article_Folders/fxswitchr/fxswitchr.htm, 18 January 2000
http://www.geofex.com/Article_Folders/ASMOP/ASMOP.htm, 28 October 2001
http://www.geofex.com/Article_Folders/ASMOP/asmop1d.pdf
http://www.geofex.com/Article_Folders/ASMOP/asmop1e.gif

-------------------------------------------

Die Axess GRX4 is een "dedicated" looper-switcher waarmee je "gewone" stompboxes kan switchen zonder deze te hoeven aanpassen. Je kunt ze direct aan de looper hangen met wat snoertjes. Dat heeft zeker zijn voordelen. Nadeel is dat je dus nog steeds een stapel stompboxes EN een looper met je meesleept.

Een alternatief is om je DIY FXs in een 19'' rack te plaatsen. Bv zoals een "modulair synth" met euro-card formaat PCBs die je in een 19'' rack kunt schuiven. De PCBs hebben dan aan de voorkant een metalen strip met daarop de knoppen en schakelaars (de user-interface). Aan de achterkant zit dan een connector voor signaal in/uit, voeding en de relais aansturing, waarmee het FX met het rack verbonden wordt. Het rack heeft dan rails voor voedingspanings, signalen en schakel mogelijkheden. Dat lijkt me lekker compact. Je hoeft dan niet ieder FX in een eigen behuizing met alles erop en eraan te maken. Dat scheelt een hoop gedoe.
Maar dat is wel een flinke operatie! Niet te onderschatten. Ben je zo een jaar mee bezig denk ik.
« Laatst bewerkt op: 27 juni 2008, 14:19:57 door Flo »

Offline RonaldB

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 65
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #4 Gepost op: 28 juni 2008, 14:49:11 »
Gave projecten, ben gelijk enthousiast 8)

Maar even een vraag, die van de eerste site van jimkim (die looper) heb je daar een midi floorboard voornodig om de data in op te slaan of is dat iets anders?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #5 Gepost op: 28 juni 2008, 16:53:19 »
Midi switch -> Hiervoor heb je ook een midi voet controller nodig.
http://www.jimkim.de/html/guitar01_01.htm

The Looper-> Is zelf al een voet controller geintegreerd met de "FX loopers" dus die heb niet meer apart nodig.
http://www.jimkim.de/html/guitar02_01.htm

Ik vind een modulaire aanpak met midi aansturing wel aantrekkelijk dus een los midi voetpedaal, losse loopers / switchers en niet teveel in 1 behuizing zoals "The Looper". Houdt het lekker flexibel maar misschien krijg je dan wel weer teveel kastjes en snoeren.

Offline RonaldB

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 65
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #6 Gepost op: 29 juni 2008, 09:09:30 »
Dat had ik idd gelezen, ik vind namelijk die looper wel interessant aangezien je daar 8 loops kan maken en de midiswitch maar 4 loops kan doen.

Maar heb je voor die looper geen midi kast nodig dan? want die presets moeten toch ergens op geslagen worden als midi code, teminste dat is wat ik er uit begrijp. Anders heb je toch geen midi out nodig lijkt me.

maar ik kan er naast zitten, al met al ga ik denk beide projecten proberen.
Dus als iemand ook nog die pic's nodig heeft, die kan ik wel programmeren.

gr Ronald

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #7 Gepost op: 29 juni 2008, 14:22:10 »
Voor "The Looper" heb je geen midi kast nodig. Hij is volledig geintegreerd. De voetschakelaars zijn verbonden met de PIC uController die weer de relais voor de loopers bestuurd. Presets worden in de PIC opgeslagen. Hierbij wordt dus nergens midi gebruikt.
Er zit wel een midi uitgang op. Hiermee kun je de "The Looper" ook als een midi voetpedaal gebruiken om andere midi apparatuur aan te sturen.

De source code voor de PIC uController zit er niet bij. Je moet het dus doen met de versie die aangeboden wordt en daar kun je niets in wijzigen. Of je moet de PIC zelf programeren.

Het is misschien interesanter om:
- Het voetpedaal en de loopers los te koppelen en dus een meer modulaire aanpak te gebruiken met midi als het communicatie medium. Hierdoor zijn de onderdelen beter afzonderlijk te verbeteren en uit te breiden.
- "Open source" oplossing te kiezen zoals in de MidiBox van http://www.ucapps.de met een DOUT en een DIN module.

Offline RonaldB

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 65
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #8 Gepost op: 30 juni 2008, 08:33:31 »
He FLo,
Bedankt voor de heldere uitleg.
Ik ga eerst die looper bouwen als project en dan verder kijken.

gr Ronald

EDIT, die 8 status leds die in alle voorbeelden zitten, dus welke loops aan staan in een patch. Waar sluit je die leds opaan?
« Laatst bewerkt op: 30 juni 2008, 15:30:47 door RonaldB »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #9 Gepost op: 30 juni 2008, 22:14:00 »
Ik kan die 8 LEDs ook niet vinden in het schema van de "Looper" maar ik zie ze wel op het plaatje van de behuizing... hmmmm vreemd...

Offline RonaldB

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 65
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #10 Gepost op: 1 juli 2008, 07:49:24 »
Ik heb ff nazitten denken maar ik denk dat ze bij de relais geplaatst moeten worden.
En dan gekoppelt moeten worden aan de 2N3906. In de EDIT mode waar je de patches kan wijzigen zet je volgens mij handmatig de relais aan en uit. Dus het klinkt logisch dat de leds daar komen. Maar als ik zover ben dan laat ik het wel weten.

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #11 Gepost op: 1 juli 2008, 22:31:07 »
Ja de LEDs moeten inderdaad de status van de relais laten zien. Hoe je dit moeten aansluiten zie ik alleen niet in het schema terug.

Een transistor (bv Q2) die een relais (bv Rel2) regelt, wordt met een uitgang van U2 (74HC573, bv pin 18) aangestuurd op zijn basis:
U2 uitgang 0V => transistor UIT => relais UIT
U2 uitgang 5V => transistor AAN => relais AAN
Op de uitgangs pin van U2 een weerstand (1k -> 10k) met een LED in serie zetten als indicator.

De transistoren staan verkeerd in het schema:
- Het moeten moeten volgens mij inderdaad NPN zijn, da's goed, maar de collector moet aan het relais vast en de emitter aan aarde. Dat is verkeerd om aangegeven in het schema.

Zie:
http://www.jimkim.de/download/Schematic_Looper_NF_2006_08.pdf
« Laatst bewerkt op: 1 juli 2008, 22:34:31 door Flo »

Offline RonaldB

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 65
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #12 Gepost op: 2 juli 2008, 08:09:18 »
Als je de leds parrallel met de diode zet over de relais gaat het ook goed.
Met de aarde kant aan de 2N3906 en met een weerstand aan de Vcc.

Die 2N3906 zijn PNP en zijn volgens mij gewoon goed aangesloten.

Offline Mark.de.R

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 56
  • Wat een geweldig forum
Re: Rack loopers
« Reactie #13 Gepost op: 2 juli 2008, 19:18:09 »
De 2N3906 is inderdaad PNP en gaat niet werken zoals in dat schema. Je zou als vervanger bijv. een 2N3904 (NPN) kunnen gebruiken, met emitter aan massa en collector aan relais.
De LED's kun je in serie met een voorschakelweerstand (bijv. 1k) over het relais heen plaatsen. Ook op de uitgang van U2 zou kunnen; kwestie van persoonlijke voorkeur denk ik. Ben je van plan om veel stroom (>20mA) door je LED's te jagen, dan moet je ze toch echt over het relais plaatsen. ;)

De ontwerper van die looper wilde zeker heel graag die PIC16C84A gebruiken. Als hij een iets grotere microcontroller had genomen, waren de twee latches (74HC573) niet per se nodig geweest. ;) Maar ach, een mooi bus systeem is niet lelijk. ;D

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: Rack loopers
« Reactie #14 Gepost op: 2 juli 2008, 19:30:30 »
Ja, de PIC van "The Looper" is wat summier misschien een beetje verouderd.
Een moderner project is de "MidiBox" met een PIC18F4620 (11,20 EUR en voorgeprogrammeerd met een uitbreidbaar Midi OS):
http://www.ucapps.de/mbhp_core.html