NEWTONE Doe het zelf forum > Gereedschappen

Spice simulatie

(1/2) > >>

Flo:
Afgesplitst topic over SPICE simulatie naar aanleiding van:
"oude lampen(hifi)versterker?"
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2011.msg19105.html#msg19105

@TonR: Waar heb je het SPICE circuit voor de ECC83 vandaan en welk simulatie programma gebruik je ook al weer?

TonR:

--- Citaat van: Flo op 13 april 2009, 21:13:30 ---@TonR: Waar heb je het SPICE circuit voor de ECC83 vandaan en welk simulatie programma gebruik je ook al weer?

--- Einde van citaat ---
Ik gebruik 5Spice: http://www.5spice.com/. Gratis te gebruiken, maar met beperkingen en 30 dagen te gebruiken. Ik ben nog niet echt tegen die beperkingen aangelopen. Wat er na 30 dagen gebeurt weet ik nog niet, maar 'k heb stille hoop dat ie het daarna ook nog doet.
Het programma is laagdrempelig en relatief eenvoudig te leren.
De defacto standaard is Pspice van Orcad, maar die is een stuk lastiger.

Ik heb m'n model van de ecc83 (12ax7) van: http://www.normankoren.com/Audio/Tubemodspice_article.html. Daar staat ergens een download link naar een zipfile en daarin zit "Tube.lib" met een aantal populaire buizen. Duncan heeft ook alllerlei modellen: http://www.duncanamps.com/spicemodels.html, inclusief speakers en trafo's. Dan nog een index naar modellen: http://homepages.which.net/~paul.hills/Circuits/Spice/ModelIndex.html; 't is wel een beetje een zoektocht via die index.

Er zwerven een heleboel modellen op het web, en ze deugen niet allemaal. Dus wees kritisch en probeer in te schatten of de resultaten plausibel zijn.
Maar ik vind het echt vreselijk handig. Scheelt ongelofelijk veel rekenwerk en geklooi met Excel.

Flo:

--- Citaat van: TonR op 14 april 2009, 19:41:13 ---Ik gebruik 5Spice: http://www.5spice.com/. Gratis te gebruiken, maar met beperkingen en 30 dagen te gebruiken. Ik ben nog niet echt tegen die beperkingen aangelopen. Wat er na 30 dagen gebeurt weet ik nog niet, maar 'k heb stille hoop dat ie het daarna ook nog doet.
Het programma is laagdrempelig en relatief eenvoudig te leren.

--- Einde van citaat ---
Ah, ik dacht je screenshots al te herkennen. Ik gebruik deze ook. Staat er bij mij al 1.5 jaar op en werkt voor kleine circuits nog steeds prima. De enige beperking als je niet een license koopt is dus de sheet grootte om het circuit op te tekenen.

Bedankt voor de link naar de buizen lib.

TonR:

--- Citaat van: Flo op 14 april 2009, 22:36:57 ---[Ah, ik dacht je screenshots al te herkennen. Ik gebruik deze ook. Staat er bij mij al 1.5 jaar op en werkt voor kleine circuits nog steeds prima.
--- Einde van citaat ---
Ah, dan hoef ik me daar geen zorgen over te maken.
@Flo: 't wordt misschien een beetje off-topic, maar heb jij ook wel eens dat een transient analyse ontzettend lang duurt? Mijn PC staat nu al 24 uur te stampen en hij is nu ergens op 95%. Enig idee waar dat aan kan liggen?

Flo:
Nee daar heb ik nog geen ervaring mee. Tot nu toe gebruik ik alleen de frequentie spectrum analyse.
Misschien moet je de totaal tijd wat kleiner houden en mogelijk kan een start waarde helpen tegen mogelijke interpolatie probleem van SPICE bij extreem kleine of grote waarden.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie