NEWTONE Doe het zelf forum > (Buizen)versterkers

kraakruis

<< < (3/3)

Gert-Jan:
Hallo Gert,

In de bandmaster horen zoals je al opmerkt oorspronkelijk de volgende buizen:
3 x 7025
2 x 12AT7
1 x 12AX7

De 7025 wordt al heel lang niet meer gemaakt. Deze zou je dus moeten vervangen door een andere buis. Persoonlijk vind ik de ECC83S (12AX7) van JJ een goede vervanger. Volgens het datasheet van de 7025 is de versterkingsfactor van deze buis ongeveer 100, zie datasheet:  http://www.drtube.com/datasheets/7025rca59.pdf
De JJ heeft ook een versterkingsfactor van 100 (u=100), zie datasheet: http://www.drtube.com/datasheets/ecc83sjj2003.pdf
Daarbij hebben de JJ buizen iets minder last van brom en zijn in de regel minder ‘microfonisch’.

De Electro Harmonix buis heeft een lagere versterkingsfactor, zie:  http://www.drtube.com/datasheets/12ax7eh.pdf

De 12AT7 is nog gewoon verkrijgbaar en ik zou op die positie dus een 12AT7 (versterkingsfactor 60) zetten en geen 12AX7 (versterkingsfactor ongeveer 100) zoals in jouw versterker.

De RCA buizen zijn waarschijnlijk al behoorlijk oud, het zou mij niet verbazen als dit de oorspronkelijke buizen nog zijn.

De keuze voor een merk buizen is vaak heel persoonlijk, verschillende merken hebben toch weer net iets andere karakteristieken. Zelf vind ik dat voor voorversterkerbuizen de JJ’s een heel goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Op internet zijn wel berichten te vinden van tests van buizen, bijvoorbeeld hier: http://www.rru.com/~meo/Guitar/Tubes/MooksTasteTests/tt-12ax7.html

Een bonte verzameling buizen hoeft natuurlijk niet slecht te zijn al vind ik het zelf cosmetisch gezien wel mooi als er een beetje een lijn in zit.

De keuze van de gelijkrichter maakt voor het geluid niet uit. Alle gelijkrichterbuizen doen wat ze moeten doen, gelijkrichten.

Met vriendelijke groeten,

Gert-Jan
 

jimi:

--- Citaat ---1 – Controleer de buisvoeten op vuil. Via vuil op de buisvoeten kunnen vonken overslaan naar andere pinnen. Meestal is dit probleem te herkennen aan zwarte gebieden op de buisvoet.
2 – Kapotte koolstofweerstand(en). Persoonlijk denk ik dat dit de oorzaak van je probleem is. Meestal zijnde 100K/1 Watt weerstanden die in een V vorm op het board zitten het probleem. Doordat deze warm worden wanneer de versterker wordt gebruikt gaan ze in kwaliteit achteruit.

--- Einde van citaat ---

ik had precies hetzelfde met mijn bass king, en dit waren inderdaad de schuldigen. de buisvoeten kan je meestal ook uit elkaar halen, dan kan je alles goed schoonmaken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie