Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..  (gelezen 18593 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Gepost op: 20 februari 2011, 14:11:00 »
Vond het heel leuk om te doen, maar loop tegen een paar dingetjes op.
1. Het effect werkt wel, maar het LED'je brandt niet. Was wel wat slordig met solderen, en smolt wat plastic weg van het houdertje. Maar even later, toen ik de LED direct aan de draadjes soldeerde, deed ie het ook nog niet. Ik moet toch een stroompje kunnen meten op pin C2 van de voetschakelaar? Hoe kan ik checken of het LED'je nog wel werkt? Ik kan dit exacte artikel (ledhoudertje 6 mm) ook zo snel niet terugvinden in de webshop.
2. Hij plopt behoorlijk bij inschakelen. Heb al wel iets gelezen om dit op te lossen, maar weet niet welke weerstand (1M) ik moet kopen. S.v.p. linkje naar artikel.
3. Hij geeft redelijk wat krakige ruis na inschakelen, maar niet altijd. Soms is ie ook stil bij gebruik, maar dit gebeurt vaak nadat ie eens flink 'geplopt' heeft. Alsof ie dan wat opgebouwde spanning is kwijtgeraakt.
Hij klinkt overigens erg mooi en dynamisch!! Dat voor 2 tientjes (nou ja....plus een soldeerstation en conische boor)

Alvast bedankt voor jullie evt. hulp.  :)
Too many notes, too loud...

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #1 Gepost op: 20 februari 2011, 14:49:04 »
Welkom!

1: LED
Probeer eens de diode test stand op je multimeter.
2: Plop
Cheapo metaal film "anti plop" weerstandje van 1M of 2,2M is prima:
http://www.newtone-online.nl/catalog/index.php?cPath=47_109_53
Ik heb deze info hier toegevoegd:
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2948.0.html

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #2 Gepost op: 20 februari 2011, 15:33:08 »
Welkom!

1: LED
Probeer eens de diode test stand op je multimeter.
2: Plop
Cheapo metaal film "anti plop" weerstandje van 1M of 2,2M is prima:
http://www.newtone-online.nl/catalog/index.php?cPath=47_109_53
Ik heb deze info hier toegevoegd:
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2948.0.html

1. Multimeter blijft 1 aangeven, er veranderd niets, na beide kanten op meten. Dood zeker?
2. Bedankt voor de info. Zou dat het ruizen ook op kunnen lossen? Overigens doet ie dat zowel bij gebruik van een batterij als een adapter.
Too many notes, too loud...

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #3 Gepost op: 23 februari 2011, 12:44:16 »
Het apparaat blijkt wel erg onbetrouwbaar te zijn..  ???

In afwachting van een nieuwe LED en de anti-plop weerstand, speel ik er wel mee. Nu blijkt de potmeter ineens 'andersom' te werken. Als ik het apparaat inschakel, dan wordt mijn geluid zachter, en wanneer ik de potmeter naar max draai, wordt ie steeds zachter, om vervolgens helemaal geen geluid meer te geven. Vreemd!
Too many notes, too loud...

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #4 Gepost op: 23 februari 2011, 13:14:05 »
Wil je daarmee zeggen dat het regelgedrag plotseling 180 graden is omgedraaid ? Lijkt me een beetje vreemd. Probeer maar de buitenste aansluitingen van de potmeter te verwisselen.

Led kun je met een moderne multimeter niet meten op het ohm bereik. Om dit te omzeilen hebben ze meestal een diode stand. Of wist je dat al?  :o

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #5 Gepost op: 23 februari 2011, 13:29:02 »
Hè, wat een vreemd gedrag!

Klinkt als een bedradings of soldeer probleem als het ding zich "ineens" vreemd gaat gedragen.
Kijk alles nog eens kritisch na en post wat fotos van de boven en onderkant van de printplaat en bedradingen.

Zie uit:
Interessante topics om effecten te bouwen en te fixen
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,3005.0.html
=>
Hoe moet ik solderen?
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2445.0.html
Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2432.0.html
Flower Booster / SHO debug info
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,2948.0.html

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #6 Gepost op: 23 februari 2011, 14:02:16 »
Foto's wellicht niet scherp genoeg?

http://i149.photobucket.com/albums/s79/guitarguru_1960/FlowerBooster004.jpg
http://i149.photobucket.com/albums/s79/guitarguru_1960/FlowerBooster003.jpg
http://i149.photobucket.com/albums/s79/guitarguru_1960/FlowerBooster002.jpg
http://i149.photobucket.com/albums/s79/guitarguru_1960/FlowerBooster001.jpg

Uhmm..... Ik aktiveerde zojuist het pedaal zonder voeding aangesloten. Toen vertoonde ie precies hetzelfde gedrag. Wellicht dat ie geen stroom krijgt? Zal alle soldeerpunten checken. Begrijpen jullie dan nu waarom de potmeter zo reageert?
Too many notes, too loud...

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #7 Gepost op: 23 februari 2011, 14:35:19 »
Heb de ballen verstand van electronica, maar als ik het pedaal andersom aansluit, reageert ie nog precies hetzelfde. Dus standje UIT het bypass signaal, en bij AAN hetzelfde zachtere geluid en idem gedrag van de potmeter.
Too many notes, too loud...

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #8 Gepost op: 23 februari 2011, 14:43:27 »
Wil je daarmee zeggen dat het regelgedrag plotseling 180 graden is omgedraaid ? Lijkt me een beetje vreemd. Probeer maar de buitenste aansluitingen van de potmeter te verwisselen.

Led kun je met een moderne multimeter niet meten op het ohm bereik. Om dit te omzeilen hebben ze meestal een diode stand. Of wist je dat al?  :o

Aansluitingen zaten goed, want het pedaal heeft goed gewerkt. 'Ineens' is er kennelijk iets veranderd, maar zie niets bijzonders in mijn bedrading en soldeerpunten.
Dat van die diode stand wist ik al inderdaad, maar bedankt! (ik moet toch wel een stroompje kunnen meten vanaf de voetschakelaar naar de anode van de led?)
Too many notes, too loud...

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #9 Gepost op: 23 februari 2011, 15:29:36 »
Nou, maar bij het begin beginnen dan, stap voor stap.

Allereerst denk ik dat je met dit schema aan de gang bent, kun je dat bevestigen?

http://www.newtone-online.nl/downloads/NewtoneFlowerBooster.pdf

Ten alle tijden natuurlijk een mono plug in de input en dan meten tov massa of je spanning hebt op de 1k5 welke voor de led zit. Meet je daar evenveel aan beide kanten is de led stuk of deze is zijn massa verbinding kwijt. Hij kan er ook nog verkeerd inzitten maar misschien heeft hij zo gewerkt?

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #10 Gepost op: 23 februari 2011, 15:39:32 »
Nou, maar bij het begin beginnen dan, stap voor stap.

Allereerst denk ik dat je met dit schema aan de gang bent, kun je dat bevestigen?

http://www.newtone-online.nl/downloads/NewtoneFlowerBooster.pdf

Ten alle tijden natuurlijk een mono plug in de input en dan meten tov massa of je spanning hebt op de 1k5 welke voor de led zit. Meet je daar evenveel aan beide kanten is de led stuk of deze is zijn massa verbinding kwijt. Hij kan er ook nog verkeerd inzitten maar misschien heeft hij zo gewerkt?

Frans, dat schema klopt. Overigens heb ik wat meetwaarden:

Weerstand Gainpot kloppen.

Spanning FET voetje zonder transistor:  Dit lijkt okay!
D : 9,18 V
G : 0,84 V
S : 0 V

Spanningen op FET voetje met Q1 FET transistor in het circuit:
Met Gain pot dicht (5k ohm tussen Q1 FET Source en aarde):
D : 4,54 V    (moet zijn 7 V)
G : 4,54 V    (moet zijn ca. 1 V)
S : 4,54 V    (moet zijn 1,7 V)

Met Gain pot open (0k ohm tussen Q1 FET Source en aarde):
D : 0,01 V     (moet zijn 4 V)
G : 0 V          (moet zijn ca. 1 V)
S : 0 V          (klopt)

FET naar de eeuwige jachtvelden?
Too many notes, too loud...

Offline guitarguru

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 94
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #11 Gepost op: 23 februari 2011, 15:57:24 »
Nou, maar bij het begin beginnen dan, stap voor stap.

Allereerst denk ik dat je met dit schema aan de gang bent, kun je dat bevestigen?

http://www.newtone-online.nl/downloads/NewtoneFlowerBooster.pdf

Ten alle tijden natuurlijk een mono plug in de input en dan meten tov massa of je spanning hebt op de 1k5 welke voor de led zit. Meet je daar evenveel aan beide kanten is de led stuk of deze is zijn massa verbinding kwijt. Hij kan er ook nog verkeerd inzitten maar misschien heeft hij zo gewerkt?

Frans, ik meet aan beide kanten van de voorschakelweerstand: 9,18 V en 0 V.
Too many notes, too loud...

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #12 Gepost op: 23 februari 2011, 16:07:30 »
Oke, op de 1k5 weerstand zul je aan een kant batterijspanning meten en die heb je ook zo te zien. Aan de andere kant moet je een grove 1,5V= meten, de ledspanning. Als die er niet is dan heb je een sluiting achter de weerstand veroorzaakt door de led of een soldeerbrugje. Je zou het ledje er even uit kunnen halen en dan meten of je wel spanning meet achter de weerstand. in geval van een open circuit (zonder led dus) moet je aan beide kanten van de weerstand 9V= meten.

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #13 Gepost op: 23 februari 2011, 16:14:09 »
De fotos van de printplaat onder en bovenkant zijn niet scherp genoeg. Zet je camera op close-up ("tulp") stand.
Bij de foto van de voetschakelaar even de draden die erboven hangen wegduwen a.j.b.

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8392
  • teveel info...
Re: 1ste projectje: Flower Booster probleempjes..
« Reactie #14 Gepost op: 23 februari 2011, 16:15:46 »
Haal de FET eens uit het voetje en test je pedaal nogmmals of het nu nog dat vreemde gedrag met de potmeter heeft (zelfs zonder spanning, toch?).

Als je de pootjes van de FET met je vingers hebt aangeraakt kan het mogelijk kapot gegaan zijn vanwege statische spanning. Daar zijn die MosFETs erg gevoelig voor.