NEWTONE Doe het zelf forum > Luidsprekers

Roterende Speaker "Doppola"

(1/2) > >>

tveen323:
Hallo Doe-Het-Zelfers,

Een tijd terug heb ik als Gilmour fan besloten zijn roterende speaker zoals gebruikt tijdens de Division Bell tour na te bouwen.
Hier een aantal foto's van de vorderingen.

Hier de lege behuizing. De diameter is 47cm en het geheel is ca. 30cm hoog


De luidsprekerbuis is 30 cm lang, en is 3 cm uit het midden gemonteerd om ruimte voor electronica te creŽren.


In tegenstelling tot de bekende Leslies draait de luidspreker mee. Hiervoor maak ik gebruik van een 6draads sleepring, om het signaal in de roterende buis te krijgen.


Het probleem waar ik momenteel mee zit is de lagering van de bovenkant van de as. Dit is ook de plaats waar de sleepring gemonteerd zit. Een opname met lager en sleepring moet nog uitgedacht worden.

P I M:
Gaaf project!

Wat betreft de lagering, volgens mij zou je het beste een lagerblok kunnen maken wat over het blok van de sleepring heen valt. Heb je de keuze voor deze afmetingen sleepring bewust gemaakt? De sleepring kun je trouwens beter niet star monteren: Er mag geen spanning op staan, anders draait hij in de soep. De bouten dienen om rotatie tegen te gaan, maar de montageplaat van de sleepring moet wat kunnen schuiven.

tveen323:
De sleepring is bewust gekozen. De diameter van het draaiende deel is 6 mm, de diameter van de pijp is 12mm / 10mm. Er zit dus speling tussen de sleepring en de pijp.
Ik zal inderdaad eens een lagerblokje moeten draaien... zal eens wat schetsen vanavond!

P I M:
Ik zou haast zeggen dat het draaiende deel verbonden moet zijn aan de as. Bij iets minder soepel draaien van de sleepring komt er namelijk torsie op de kabel als de schacht van de sleepring niet vast zit aan de as.. Niet dat dat zo veel is, maar constructietechnisch niet de bedoeling zeg maar. Draaien is een erg fraaie oplossing! Ben erg benieuwd naar het eindresultaat ;D.

Nelson143:
Nu lees ik op internet allemaal tegengestelde dingen, aan de ene kant zie ik allerlei berichten over rond de 70, aan de andere kant zie ik berichten van van mensen die hem rond de 35-40 instellen en dat dat lagere voltage inderdaad klopt voor een hotrod deluxe. De buizen waar het om gaat zijn L6LCG. Kan iemand voor me verhelderen of dat lage voltage klopt of dat het tijd is voor nieuwe buizen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie