Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: bias probleem  (gelezen 4221 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
bias probleem
« Gepost op: 28 januari 2014, 15:01:25 »
hallo,

ik heb onlangs een versterker voor een krat bier van iemand kunnen overnemen. het gaat om een fender hot rod deville 4x10 uit 1996.
deze persoon vertelde dat ie niet meer goed zou werken namelijk, deze vervormd al op het laagste volume standje. er is al door een persoon aan gewerkt, maar die wist het niet meer. tja, dan zal ik maar eens een poging wagen.
als eerste, de eindbuizen waren compleet versleten, ik dacht da's een eitje, nieuwe set buizen er in en de ruststroom instellen. en daar begon het, de stroom liep gelijk op tot boven de 100mv (fabrieks instelling zou +/-60mv moeten zijn), ik heb 'm onmiddelijk uitgezet, de eindbuizen eruit gehaald en beginnen meten.
pin3 -> rond de 484vdc
pin4 -> rond de 481vdc
pin5 -> rond de -51vdc
dit ziet er niet raar uit naar mijn idee. vervolgens heb ik eens gemeten hoe de bias pot zou reageren op de negatieve voltages op pin5.
deze is -47vdc helemaal open en -56vdc helemaal dicht. de voltages zijn niet helemaal in ballans het schommelt tussen een voltje meer of minder.
de twee koppel condensators richting pin5 zijn recentelijk nog vervangen(niet door mij) dus ik vermoed dat deze zijn vervangen om dit probleem.
ik heb de buisvoeten vervangen, omdat de buizen redelijk los in de buisvoeten zaten en de pin slotjes nogal bruin zagen.

ik zou graag weten waar ik moet zoeken?  een lapmiddel kan altijd nog....

hier een foto waarop te zien is dat de boel flink opgestookt is;


Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: bias probleem
« Reactie #1 Gepost op: 28 januari 2014, 15:05:04 »
Ik denk dat je buizen niet geschikt zijn want bij de gegeven spanningen moet het goed gaan. Meet anders eens pin 5 met de buizen er in. Je hoeft hem echt niet zo snel uit te zetten want 100mA moet hij even tegen kunnen.

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #2 Gepost op: 28 januari 2014, 15:46:18 »
met buizen er in geeft nauwelijks verschil op pin5. de nieuwe buizen zijn sovtek 6l6 buizen, nu dacht ik dat er van de fabriek uit 5881 buizen in zaten.
bij een zo laag mogelijke instelling (-56vdc) blijft de bias spanning hangen op zo'n 108mv.
stop ik m'n test buizen er in (ook sovtek 6l6 buizen die al flink misbruikt zijn) loopt deze op tot +/- 68mv, dit zal komen door hevige slijtage van de gebruikte buis.

deze sovtek 6l6 buizen het ik al eens eerder gebruikt in een fender hot rod deville, dat gaf geen problemen.
ik heb helaas geen andere 6l6 buizen meer liggen, enkel nog el34 buizen....

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: bias probleem
« Reactie #3 Gepost op: 28 januari 2014, 15:53:20 »
Meet je die spanning op het aangegeven meetpunt? Vergeet dat dan maar even.

Meet even de ohmse waarde van de primaire wikkeling en schrijf die op.
Zet de amp aan en meet de spanning over die wikkeling.
De stroom kun je dan uitrekenen, dit is de werkelijke anodestroom die vermenigvuldigd met de Uak het biasvermogen geeft.

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #4 Gepost op: 28 januari 2014, 16:24:39 »
sorry Frans, hier kom ik wat kennis te kort.
bedoel je de waarde in Ohm tussen de twee rode draden van de trafo.
ik heb een schema van blue guitar:
http://www.blueguitar.org/new/schem/fender/hotrod_deville.pdf
« Laatst bewerkt op: 28 januari 2014, 16:31:11 door elmo 747 »

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: bias probleem
« Reactie #5 Gepost op: 28 januari 2014, 16:39:03 »
Als je in het schema kijkt zie je de aansluitingen pin 3 van de eindbuizen, dit zijn de anode's. In jouw schema aangegeven als BLU en BRN. De centertap is RED. Nu meet je de weerstand van deze beide spoelen. Dus tussen RED en BLU en tussen RED en BRN. Dit is de gelijkstroomweerstand Ra van V4 en Raa van V5. Als je deze weerstand hebt opgeschreven zet je de amp aan en meet hoeveel spanning er over de spoelen staat. Dit is slechts enkele volts maar 450V tov chassis dus wees voorzichtig. Stel je meet 50 Ohm en later meet je over de spoel 1.3V. De stroom is dan 1.3/50=26mA. Stel dat er 450V op pin3 staat dan is het biasvermogen 450x0.026=11.7Watt.

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #6 Gepost op: 28 januari 2014, 16:48:34 »
bedankt voor je uitleg. :)
ik zal vanavond wat metingen verrichten, kijken wat er uitkomt.
en ook zal ik me maar eens wat meer verdiepen in het eindversterker gedeelte...

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #7 Gepost op: 28 januari 2014, 18:35:22 »
dit ziet er niet best uit, dit is wat ik gemeten heb;

de weerstand op de bruine draad =57 Ohm.
de weerstand op de blauwe draad =54 Ohm

de voltage over de wikkeling is zo'n 5 volt.
ik houd de 54 Ohm aan en dit is wat ik krijg; 5/54=0.092-> 92mA.
de voltage op pin 3 tov aarde is 484 volt.
dus 484x0.092=44 watt.

dit lijkt me behoorlijk aan de hoge kant.

Offline cluseau

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 710
  • .
    • reparatie tube en solidstate amplifiers
Re: bias probleem
« Reactie #8 Gepost op: 28 januari 2014, 18:42:30 »
Tja dat worden bolle wangen idd. Zet dit iig alleen aan om te meten.

We hebben een aantal mogelijkheden:

1 - koppelcaps lek, je meet dan te weinig negatief.
2 - De min voeding defect, ook dan meet je te weinig negatief.
3 - Lekkage in de buisvoet, er is dan wel de nodige onstabiliteit waar te nemen op pin 5 maar dat moet je eigenlijk met de scoop meten.
4 - De buizen zijn ongeschikt, kans zeer klein maar niet onmogelijk.
5 - De amp staat in het onhoorbare gebied te oscilleren, ook dit is een klusje voor de scoop.

Wil je wel helpen maar op afstand wordt een beetje lastig als je niet kan waarnemen welke vorm van bovenstaande ellende je hebt.

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #9 Gepost op: 28 januari 2014, 19:15:16 »
je hebt zojuist een PM ontvangen.

Offline Gerrit

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 330
    • ITamps
Re: bias probleem
« Reactie #10 Gepost op: 29 januari 2014, 09:58:15 »
Om te zien of je inderdaad last hebt oscillatie, trek je de fasedraaier er uit.
Nogmaals de bias meten, op de door Frans voorsgestelde manier. ;)

New, mods, repair, kits, parts
www.itamps.com

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #11 Gepost op: 29 januari 2014, 17:15:45 »
dan denk ik dat oscillatie van het lijstje weggestreept kan worden, ik heb de laatste meting gedaan met enkel de eindbuizen er in.
ik breng volgende week een bezoekje bij Frans daaruit zal blijken wat het probleem is, ik ben benieuwd!

Offline elmo 747

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 396
Re: bias probleem
« Reactie #12 Gepost op: 4 februari 2014, 16:14:58 »
zo gezegd zo gedaan, Frans heeft 'm nagekeken en het probleem lag toch bij de eindbuizen. een nieuw setje JJ6l6 er in en de ruststroom kon weer normaal afgeregeld worden, nog eff de scoop er op, waarop te zien was dat er nog een knikje in de sinusgolf zat die Frans nadien nog heeft weggewerkt waardoor ik weer een perfect afgestelde versterker heb, met als bonus 10watt extra vermogen :)