NEWTONE Doe het zelf forum > Gitaar en Bas

60Hz hum? Slecht geaarde gitaar?

<< < (3/6) > >>

Bruina:
Shielding heeft zeker nut. Echter als er sprake is van zo'n luide brom als hier omschreven is shielding zelden tot nooit de enige oplossing voor het probleem. In de omschrijving staat dat de brom weg gaat als de snaren of potmeters worden aangeraakt. Als er een schielding probleem was geweest was de brom gewoon gebleven in het geval van aanraking. Dit heeft mi duidelijk met de aarding te maken.

Dus goed controleren of:
- De brug daadwerkelijk goed is aangesloten op de aarde
- Alle potmeters zijn aangesloten op de aarde
- De output goed is aangesloten op de aarde
- Maakt het signaal niet ergens sluiting naar de aarde
- Zijn signaal en aarde nergens per ongeluk verwisseld
- etc.

Als je het een fijne gitaar vind zou je zelfs kunnen overwegen om alle elektronica, muv de pickups, te vervangen en opnieuw te beginnen. Weet echter niet hoe handig je met de bout bent.

Wil je daar met alle plezier mee helpen mocht het nodig zijn (PM me maar mocht het nodig zijn). Het probleem onderzoeken zonder foto's en zeker zonder gitaar vind ik erg lastig

Burny Lawsuit:
Hoe heb je de stukken alutape met elkaar verbonden? De lijm van deze tape is niet geleidend en je kunt er niet op solderen.
Ik vrees dat er geen verbinding is tussen de diverse delen alutape.

Kortsluiting is het zeker niet, want dan is er geen signaal en geen brom.....

En de brom zal als alles goed is gegaan wel stukken minder worden. Helemaal weggaan doet ie niet. Zelfs met humbuckers zal een gitaar altijd stoorvelden oppikken.
Denk aan trafo's van je amp, tl-verlichting, beeldschermen enz.

Burny Lawsuit:

--- Citaat van: Bruina op  6 november 2016, 07:00:31 ---Als je het een fijne gitaar vind zou je zelfs kunnen overwegen om alle elektronica, muv de pickups, te vervangen en opnieuw te beginnen. Weet echter niet hoe handig je met de bout bent.
--- Einde van citaat ---

Dit heeft weinig zin. Als je zoiets wil aanpakken vervang dan juist de pickups. Er zijn prima klinkende humbucking-pickups in single-coilformaat te krijgen. Pots, switch en jackoutput zou ik alleen vervangen voor een algemene kwaliteitsverbetering en duurzaamheid.
En als je van plan bent alles opnieuw op te zetten, gebruik dan ook koperfolie. Dan is de kans van slagen een stuk groter.

Om te checken of je verbinding hebt tussen de diverse stukken tape, zet je je multimeter op het meten van weerstand. (Een cijferaanduiding met k erachter of een Ohm-teken. Bijv 200k)

Bruina:
Hierin verschillen we dus van mening. En dat is ok. Ik heb de ervaring dat juist eens opnieuw alles aanbrengen wel degelijk kan helpen. Al was het maar alles desolderen en overnieuw beginnen om zo de goede connecties te maken. Wat me nl. in dit geval dwars zit is dat de brom weg is als de snaren worden aangeraakt. Pickups die ruisen/brommen, blijven mi ruisen/brommen ook al raak je de snaren of potmeters aan. Just a thought.

Burny Lawsuit:
Ik ben het eens met je stelling dat het opnieuw opzetten van electronica kŠn helpen.
Maar dan moet je wel eerst essentiŽle zaken aanpakken:
Pickups hoeven niet te brommen. Als je humbuckers gebruikt, daar zijn ze voor uitgevonden, zal de brom zeker minder worden. Mits goed aangesloten natuurlijk.
Da's geen verschil van mening. Dat humbuckers minder brommen is een feit. Daarom is je opmerking dat je alles opnieuw moet aanbrengen m.u.v. de pickups niet terecht.
Wil je persť traditionele singlecoils gebruiken, zul je altijd wat brom houden. Maar die is wel in te perken met een goede afscherming (Kooi van Farraday) en goed soldeerwerk.

Wat dragen andere draadjes en nieuwe pots of schakelaar bij aan minder brom? (edit: je hebt het nl. over vervangen van de electronica.) Als je weinig ervaring hebt met de soldeerbout, loop je ook meer risico op koude lassen en daardoor slechtere aardverbindingen.

Dat de brom verdwijnt als je de snaren aanraakt hoeft je niet dwars te zitten, dat is een normaal verschijnsel en juist een teken dat de brug in elk geval met aarde in verbinding staat. Je kunt shielding (of afscherming) ook niet los zien van aarding.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie