NEWTONE Doe het zelf forum > Gitaar en Bas

Brommend gitaartje door volumeregelaar

(1/3) > >>

fth.vanhelvoort:
Ik heb hier met mijn hele verzameling gitaren last van. Wanneer je de pot op de gitaar dichtdraait krijg je brom. Het hele internet hangt vol van deze verhalen en de meeste antwoorden zijn kul, kul en nog eens kul. Af en toe komt er een slimmerik voorbij (zoals wij, die iets meer van elektronica weet) die een prachtig verhaal vertelt van de belasting die de versterker "ziet". Bij vol volume je pups, bij minder een hoog ohmige weerstand en bij nul massa. Ziedaar, de brom verklaart. Maar, er is altijd een maar, ik heb nog niet 1 antwoord gelezen met een oplossing hiervoor. Hoe zit dat bij dit Forum?? Kan iemand mij helpen met een simpele eenvoudige oplossing. Gitaren zijn volledig beplakt met folie, ook de slagplaten, de snoertjes naar de uitgangsplug zijn van afgeschermd hoge kwaliteit kabel. En niet gelijk beginnen over een buffer in de gitaar. Nee ik wil volkomen passief blijven, lol. Op juptjup zie ik altijd maar filmpjes van gitaren die hier geen last van hebben. Misschien is het zo simpel en kijk ik er overheen. Doe eens een gooi.
Rock'on Frans van Helvoort

fth.vanhelvoort:
Even alle theorie overboord gegooid en heb bij een van de slachtoffers de loper van de volume pot verbonden met zowel de pups als de uitgang. Weg brom, maar nu nog een goede hoge tonen bypass. Het verlies aan hoog is niet schokkend maar wel aanwezig. Het regelgebied is ook heel anders geworden. Moeilijker in te stellen. Met een lineaire pot blijft het regelgebied hetzelfde. De brom uiteraard wel volledig verdwenen. Ga toch verder zoeken.

Telekid:
Ik had laatst ook last van dit probleem. Met een nieuwe gitaarkabel was het opgelost. Mijn theorie: een slechte gitaarkabel heeft zoveel weerstand dat een dichtgedraaide volume pot de ingang van de versterker niet meer volledig kortsluit.

fth.vanhelvoort:
Toch niet hetzelfde probleem want bij potmeter op max en op 0 heb ik geen brom. Daartussen wel.

Telekid:
Toch zou ik eens een andere kabel proberen. En is je versterker wel goed geaard? Het lijkt me sterk dat het aan de gitaren ligt. Een hele verzameling met hetzelfde probleem is niet erg waarschijnlijk.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie