Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: [Help] Dynacomp Clone  (gelezen 363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
[Help] Dynacomp Clone
« Gepost op: 7 mei 2021, 18:15:18 »
Ha iedereen,

Was ik weer. Nu met een compressor die nog niet helemaal doet wat 'ie moet doen.
Geluid heb ik wel, maar het klinkt raar. Derhalve alle componenten en bedrading nog een keer nagelopen, twee weerstandjes vervangen die niet de juiste waarde bleken te hebben maar het klopt nog niet helemaal.

De waardes op de IC:
1 1.1v
3 4.4v
4 4.4v
5 2.5v
6 0.0v
11 8.9v

Dit moet zijn:
1 0,7v
3 4.0v
4 4.0v
5 1,8v
6 0.0v
11 8.9v

Zie ook:
https://www.musikding.de/docs/musikding/compdyna/compressorV2schalt.pdf

https://www.musikding.de/docs/musikding/compdyna/CompressorValues_LM13700.pdf

https://www.musikding.de/docs/basics/installationguideV001_en.pdf

De foto's:
https://www.dropbox.com/s/txwwkxqgmlqp7i1/IMG_20210507_180507.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cedcqkduki0ss3z/IMG_20210507_180530.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/x08tin5h4xkaepx/IMG_20210507_180537.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ymdq0qj7w0xgxut/IMG_20210507_180603.jpg?dl=0

Ik dacht dus dat met het aanpassen van de weerstandjes het euvel verholpen zou zijn, maar dit bleek niet het geval. De IC socket zit er niet helemaal lekker in (scheef, dus niet overal gelijkmatig door de gaatjes), maar ik heb elke verbinding wel gecheckt en van genoeg soldeer voorzien denk ik zo.

Heeft een van jullie suggesties?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #1 Gepost op: 8 mei 2021, 13:11:27 »
Luister eens met een audio probe (of kijk met een een oscilloscoop) van ingang naar uitgang door het circuit heen om te checken waar het signaal verdwijnt.

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #2 Gepost op: 8 mei 2021, 19:52:19 »
Het gaat dus mis met de IC. Op voetje 5 heb ik nog signaal en op voetje 1 niet (als ik het schema goed begrijp, moet dat wel). Ook daarna op R19 geen signaal. Ik heb al enkele keren de soldeerpunten opnieuw verhit maar dit werkt helaas niet.. Zoals gezegd zit die IC een beetje schuin gemonteerd (foutje..). Kan het lonen om de IC te desolderen en deze opnieuw te plaatsen of zou er ook iets met de IC zelf aan de hand kunnen zijn?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #3 Gepost op: 8 mei 2021, 21:28:08 »
Op pin 1 van het OTA IC en op R19 staat het audio signaal niet, hier staat de DC stuurspanning op (voor het OTA IC) die reageert op het volume van het audio signaal.
Het audio signaal na pin 5 van de OTA staat o.a. op: T2 Basis Collector en Emitter, C13, R20, output potmeter poot 3 en poot 2.
« Laatst bewerkt op: 8 mei 2021, 21:33:09 door Flo »

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #4 Gepost op: 8 mei 2021, 23:28:58 »
Kijk, daar heb je nou dit soort fora voor  ;D

Anyway. Poot 2 van de potmeter was wat dubieus dus die heb ik opnieuw vastgezet. Dus de lijn input - output werkt met de audio probe helemaal prima. Als ik het effect aansluit werkt hij goed als de sensitivy laag / uit staat. Ga ik die potmeter open zetten dan 'clipt' het geluid en doet 'ie dus absoluut niet wat 'ie moet doen. De waardes van de IC zijn nog steeds conform bovenstaande. Wat is dan nu de beste strategie?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #5 Gepost op: 9 mei 2021, 13:06:12 »
Ah vooruitgang! Da's mooi.

Ik denk dat je de "Envelope Detector" moet gaan debuggen rond T3 T4 T5. Dit is een soort dubbel gelijkrichter T3 T4 met een buffer T5.
Zie ook:
https://www.electrosmash.com/mxr-dyna-comp-analysis

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #6 Gepost op: 9 mei 2021, 20:11:54 »
Okay, thnx.

Nu heb ik wat zitten proberen. Maar tot nu toe zonde resultaat. Wat bedoel je precies met debuggen? Ben nu vooral de soldeerpunten bij langs gelopen, bout tegenaan gehouden. Kan ik iets met de multimeter doen?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #7 Gepost op: 9 mei 2021, 21:52:11 »
Met debuggen bedoel ik de fout opzoeken en repareren.

Heb je "5. Envelope Detector Block." gelezen van https://www.electrosmash.com/mxr-dyna-comp-analysis?
Daar kun je zien hoe dat gedeelte zich zou moeten gedragen en geeft je informatie over wat je o.a. kan meten.
Met name de stuurspanning (voor de OTA) die afhangt van het volume van het audio signaal die staat op C12 en de T5 Emitter poot.
Deze stuurspanning kun je meten met je multimeter: Bij stilte 9V en bij audio signaal zou deze lager moeten worden, hoe harder het signaal volume hoe lager deze stuurspanning moet worden.

Ook zou je de weerstand kunnen meten tussen T5 Emitter en OTA IC pin 1. Deze zou tussen 27k Ohm en 527k Ohm moeten zijn afhankelijk van de stand van de Sensitivity potmeter. Meet deze weerstand met de potmeter helemaal dicht, halverwege en helemaal open. 
« Laatst bewerkt op: 9 mei 2021, 21:59:32 door Flo »

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #8 Gepost op: 10 mei 2021, 21:04:40 »
Hehe, ik bedoelde meer wat ik waar kon meten e.d. met debuggen ;) Heb uiteraard de link aandachtig gelezen, maar het is nog wel wat hogere wiskunde voor mij, vandaar de vraag wat precies te meten e.d.

De weerstand tussen T5 E en pin 1 is in alle standen van de potmeter 0 Ohm. Ik heb ook alle aardes en +9 V dingen nagemeten voorin de sectie T2, T3, T4 en T5; dat klopt allemaal.

Verder heb ik, voor mijn eigen gemoedsrust het volgende gedaan:
- Transistor T2, T3, T4 en T5 vervangen (nu niet meer op voetjes);
- IC opnieuw vastgezet en alle pinnetjes goed doorgedrukt.

Netto resultaat: es macht kein flauss aus.

De waardes op de IC:
1 1.3v
3 4.2v
4 4.2v
5 0.7v
6 0.0v
11 8.9v

Edit: ik ga er - terecht? - van uit dat er dus een soldeerpunt is wat niet goed zit. Of kan het ook komen door een verkeerd geplaatst component?

« Laatst bewerkt op: 10 mei 2021, 21:18:35 door gms007 »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #9 Gepost op: 11 mei 2021, 13:12:49 »
> "Hehe, ik bedoelde meer wat ik waar kon meten e.d. met debuggen"
Ik had er ook bijgeschreven waar je kon debuggen: "... rond T3 T4 T5."

> "De weerstand tussen T5 E en pin 1 is in alle standen van de potmeter 0 Ohm."
0 Ohm is in ieder geval niet goed.
Weerstands meting moet je doen zonder de voedingspanning op het circuit en beter is om dan het IC ook even uit het voetje te halen.

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #10 Gepost op: 14 mei 2021, 13:29:54 »
Na weer even bezig geweest te zijn, hier het resultaat.

"Ook zou je de weerstand kunnen meten tussen T5 Emitter en OTA IC pin 1. Deze zou tussen 27k Ohm en 527k Ohm moeten zijn afhankelijk van de stand van de Sensitivity potmeter. Meet deze weerstand met de potmeter helemaal dicht, halverwege en helemaal open."

Deze waardes meet ik inderdaad, vorige keer niet goed gemeten..

Verder heb ik de verbindingen tussen transistoren T2, T3, T4 en T5 getest om te kijken of daar iets mis mee zit (met weerstand meter ook). Dan dus of de waarde van T2c - T4b hetzelfde is als T2e - T3b (ja, 1M Ohm) en of waardes T4c - T5b en T3c - T5b  (ja, 0,0 Ohm) hetzelfde zijn.

In de tussentijd alle weerstanden doorgemeten, die kloppen met wat het moet zijn. Tevens alle condensatoren (behalve elco's) vervangen. Dit meet ik nu:

De waardes met de IC uit voetje:
1 8.4v
3 4.5v
4 4.5v
5 2.6v
6 0.0v
11 8.9v

De waardes met de IC in voetje:
1 1.18v
3 4.5v
4 4.5v
5 2.9v
6 0.0v
11 8.9v

Dit moet zijn:
1 0,7v
3 4.0v
4 4.0v
5 1,8v
6 0.0v
11 8.9v

Al met al lichtelijk wanhopig aan het worden  :-\ Ik zou echt niet weten wat er mis is, wat denken jullie?

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #11 Gepost op: 15 mei 2021, 11:12:19 »
Werkt het nog steeds zoals je had geschreven een paar posts terug?
"Dus de lijn input - output werkt met de audio probe helemaal prima. Als ik het effect aansluit werkt hij goed als de sensitivy laag / uit staat. Ga ik die potmeter open zetten dan 'clipt' het geluid en doet 'ie dus absoluut niet wat 'ie moet doen."

Zo ja dan zit de fout in de gelijkrichter T3 T4 T5 en/of de terugkoppeling van de gelijkrichte stuurspanning naar het OTA IC pin 1.
Je zou het volgende een kunnen bekijken wat ik een paar posts geleden schreef:
"Met name de stuurspanning (voor de OTA) die afhangt van het volume van het audio signaal die staat op C12 en de T5 Emitter poot.
Deze stuurspanning kun je meten met je multimeter: Bij stilte 9V en bij audio signaal zou deze lager moeten worden, hoe harder het signaal volume hoe lager deze stuurspanning moet worden. "

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #12 Gepost op: 15 mei 2021, 21:43:05 »
Werkt het nog steeds zoals je had geschreven een paar posts terug?
"Dus de lijn input - output werkt met de audio probe helemaal prima. Als ik het effect aansluit werkt hij goed als de sensitivy laag / uit staat. Ga ik die potmeter open zetten dan 'clipt' het geluid en doet 'ie dus absoluut niet wat 'ie moet doen."

Ja, dit gaat vlekkeloos. Zet ik 'm op de output jack dan gewoon geluid. Het geluid is overigens wel béter. Hij hapert niet meer zo. Ik merk echter wel dat als ik bijvoorbeeld op mijn Les Paul in de 'middenstand' speel (B+N pick up) het niet helemaal vlekkeloos is. Alsof er een kleine storing in zit.

Zo ja dan zit de fout in de gelijkrichter T3 T4 T5 en/of de terugkoppeling van de gelijkrichte stuurspanning naar het OTA IC pin 1.
Je zou het volgende een kunnen bekijken wat ik een paar posts geleden schreef:
"Met name de stuurspanning (voor de OTA) die afhangt van het volume van het audio signaal die staat op C12 en de T5 Emitter poot.
Deze stuurspanning kun je meten met je multimeter: Bij stilte 9V en bij audio signaal zou deze lager moeten worden, hoe harder het signaal volume hoe lager deze stuurspanning moet worden. "

Dit gebeurt bij zowel C12 als T5 emitter, in rust 8.8V en bij aanslaan noten dropt deze.

Edit:
Ik ben ook maar even de transistor waardes gaan meten.

Q1 C 8.96V B 1.9V E 1.35V (klopt)

Q2 C 8.46V B 1.08V E 0.5V (B moet zijn 1,8 en E 1,2)

Q3 C 8.6V B 60-80V E 0.0V (B moet 0 zijn)

Q4 C 8.6V B 80V E 0.0V (B moet 0 zijn)

Q5 C 8.96V B 8.6V E 8.1V (klopt)

Ik meet dan door de punt van de multimeter tegen het pootje van de transistor te zetten (staan niet op voetjes).

Nog even een foto van de boven- en onderkant:
Boven: https://www.dropbox.com/s/qmrxipp2xpdbezl/IMG_20210515_223905.jpg?dl=0
Onder: https://www.dropbox.com/s/k4pu346yxyses6s/IMG_20210515_223932.jpg?dl=0
« Laatst bewerkt op: 15 mei 2021, 22:42:08 door gms007 »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8385
  • teveel info...
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #13 Gepost op: 17 mei 2021, 11:44:22 »
Wat is de waarde van Vb (meet op het punt tussen R21 en R22)?

"De waardes met de IC in voetje: ... 5 2.9v"
v.s.
"Q2 C 8.46V B 1.08V E 0.5V (B moet zijn 1,8 en E 1,2)"
Wat opvalt is dat de spanning op IC pin 5 en de Basis van T2 niet hetzelfde zijn terwijl dat wel zou moeten.
Kun je die spanningen nog eens meten en ook de weerstand tussen IC pin 5 en T5 Basis?

"Q3 C 8.6V B 60-80V E 0.0V (B moet 0 zijn)
Q4 C 8.6V B 80V E 0.0V (B moet 0 zijn)"
Wat meet je hier voor een spanning op de Basis pinnen, vast geen 60-80V toch?
Als er geen audio signaal is, dan moeten deze Basis pinnen echt op 0V staan! R16 en R17 moeten hiervoor zorgen.

Offline gms007

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 12
  • Wat een geweldig forum
Re: [Help] Dynacomp Clone
« Reactie #14 Gepost op: 17 mei 2021, 19:50:35 »
Vb = 2.74V
Spanning IC pin 5: 2.66V, T2 basis 2.66
Weerstand IC pin 5 en T5 basis: 0.350M Ohm (stijgend, begint rond 0.220M Ohm)

Wat ik heb gedaan:
- LED weerstand vervangen (deze was per ongeluk 4.7M - overige weerstanden doorgemeten (al eerder gedaan) en deze kloppen met wat moet);
- uit pure frustratie tegen elke soldeerpunt maar 3-5 sec de bout gehouden;
- tinbruggetje gemaakt tussen r21 en r22 omdat de pcb daar lastig te meten was.

Wat mij opvalt is dat meten niet super consistent gaat. Ik heb bijv de spannign van IC en T2 nu gemeten aan de achterkant van de pcb en dan zijn de metingen stabiel, maar als ik ze van 'bovenaf' meet dan fluctueert er nog wel eens wat. Kan zijn dat ik wat beweeg of kan dit ook wat zeggen over bij de pcb?