Newtone Forum

NEWTONE Doe het zelf forum => Gereedschappen => Topic gestart door: Harold op 28 november 2009, 13:40:19

Titel: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Harold op 28 november 2009, 13:40:19
Misschien is het toch wel verstandig om een keen een breadbordje aan te schaffen om wat makkelijker schema's te controleren en mods uit te voeren...

Newtone heeft 2 bordjes in haar assortiment: klein en groot.

Is de kleine groot/handig genoeg om allerhande overdrives, distortions, tremelo's en fuzzes op te bouwen? Chorusses, delays, phasers, reverbs e.d. zal ik daar zeer waarschijnlijk niet op zetten omdat dat gewoon een mijl te ver is voor deze jongen...

En zou iemand mij kunnen vertellen wat de layout is van het kleine breadboard? Op de foto zie ik 2 distributie strips - 6 strips - 6 strips - 2 distributie strips. Klopt dat?

En waar gaan de aansluitterminals heen?

(http://www.newtone-online.nl/catalog/images/bbsm.jpg)
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: remork op 28 november 2009, 14:29:56
lang leve wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Breadboard

de kleine is zeker handig/groot genoeg om OD, dist, trem, fuzzes etc. op te zetten.
alleen werd ik het zelf na een tijdje beu om dingen terug af te breken om er andere op te bouwen, maar ben er wel meer dan een jaar zeer tevreden mee geweest. en met een tweede ernaast is dat probleem ook opgelost  ;D

de aansluitterminals gaan nergens heen - die sluit je zelf naar believen aan. +9v en GND zijn de logische keuzes.
gewoon doen, welk formaat dan ook, spijt zal je d'r niet van hebben.

Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Meikel op 28 november 2009, 15:30:03
Ik zou nog wel een breadboard willen waarbij er 3 "voedingslijnen" over de hele lengte gaan. De meeste hebben er 2 (rood en blauw).

Ik heb hier 2 kleine en een middel maat liggen. Gebruik de middel 't meeste omdat daar banaan aansluitingen opzitten waar je ook een draad onder vast kunt draaien.
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: remork op 28 november 2009, 16:18:25
? dat kan met die kleine toch ook? of heb jij nog een kleiner model?
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Harold op 28 november 2009, 16:55:39
Dus de kleine heeft deze layout:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Breadboard.svg/218px-Breadboard.svg.png)

De blauwe en rode lijnen worden in het midden onderbroken?

Ik zal in m'n layout programmaatje daar ook maar ondersteuning voor bieden...
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: remork op 28 november 2009, 19:20:03
bij mijn weten lopen ze bij die v newtone gewoon door, daar bestaan verschillende modellen in volgens mij..
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Meikel op 28 november 2009, 21:07:48
? dat kan met die kleine toch ook? of heb jij nog een kleiner model?

Ik heb geen Newtone modellen. Heb er 2 bij Niels in Changhai ooit besteld, kosten nog geen 3eu per stuk. Prijs kwaliteit is prima, maar daar is ook alles mee gezegd ;-).
(http://www.bc547.nl/DSC00014.JPG)
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: kootje op 4 februari 2010, 21:42:42
heb er nu eindelijk ook 1! wat mooi zo'n dingetje!

dit weekend even permanentje input/output/schakelaar en batterijhouder op monteren, eigenlijk een gemis dat dat er nog niet op zit,
maar ik maak mijn eigen beavis board wel! noem hem de kootboard!
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Harold op 4 februari 2010, 22:53:04
Heb ik ook gedaan! Aluminium hoekprofiel erop gemonteerd en daar jacks voor in- en output gemaakt, 2PDT schakelaar, een 9v aansluiting en een 100K log potmeter als volume pot.

Aan de input en de volume pot heb ik draad gemaakt met aan de losse kant een stuk afgeknipt poot om in het breadboard te prikken ;)

Ideaal!
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: kootje op 4 februari 2010, 22:57:44
Heb ik ook gedaan! Aluminium hoekprofiel erop gemonteerd en daar jacks voor in- en output gemaakt, 2PDT schakelaar, een 9v aansluiting en een 100K log potmeter als volume pot.

Aan de input en de volume pot heb ik draad gemaakt met aan de losse kant een stuk afgeknipt poot om in het breadboard te prikken ;)

Ideaal!

doe eens een foto?

ik zit nog te bedenken hoe ik het ga maken, ik zat ook aan een beugeltje te denken waar ik weer een ander plaatje op schroef met daarop de input,output en schakelaar.
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Harold op 6 februari 2010, 21:11:02
doe eens een foto?

Bij deze doe ik de foto's ;)

Oja: er staat nog maar een half project op, dus daar niet op letten...

(http://img.sait.nl/gitaarnet/breadboard_1.jpg)
(http://img.sait.nl/gitaarnet/breadboard_2.jpg)
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: kootje op 7 februari 2010, 14:35:09
Leuk! Ik ben op dit moment bezig de mijne af te maken, had gister al een beugel incl gaten gescoord bij de gamma :-)

nog even wat draden solderen en dan schiet ik foto's !
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Speeddemon op 24 april 2010, 15:56:05
In navolging van Harold's idee;

ben pas sinds kort aan 't breadboarden geslagen. Daarvoor heb ik eigenlijk altijd met gaatjesbord (pad-per-hole) en PCB's aangekloot (als een ontwerp zeker weten zou werken).

(http://img.photobucket.com/albums/v700/hotwireaudio/breadboard001.jpg)

(http://img.photobucket.com/albums/v700/hotwireaudio/breadboard002.jpg)

Ik heb van die strips op m'n pots gesoldeerd, zodat ik de gewone breadboard draden daar in kan steken.
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: remork op 24 april 2010, 16:23:00
LOL @ transistorvoetjes  :D
goeie oplossing!
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Speeddemon op 25 april 2010, 15:49:55
En wat ook ontzettend scheelt; brom en storing.

Hiervoor had ik een DOD 210 FET preamp op breadboard gezet, met de potmeter en de jacks 'zwevend' in de lucht, aan krokodillenklemmen en jumper wires. Stoorde ontzettend, en viel af en toe uit.

Nu werkt 't prima. Jammer dat ik die DOD 210 Fet amp niet clean krijg.
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: goeiemorguh op 25 april 2010, 16:48:23
En wat ook ontzettend scheelt; brom en storing.

Hiervoor had ik een DOD 210 FET preamp op breadboard gezet, met de potmeter en de jacks 'zwevend' in de lucht, aan krokodillenklemmen en jumper wires. Stoorde ontzettend, en viel af en toe uit.

Nu werkt 't prima. Jammer dat ik die DOD 210 Fet amp niet clean krijg.
Loop al een hele tijd met het idee rond iets dergelijks te maken voor mijn breadboardje, moet er nu toch echt maar ns van komen, ziet er erg strak uit! Hoe zit het eigenlijk met de aarding van die montage strip?
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: Speeddemon op 25 april 2010, 18:29:47
En wat ook ontzettend scheelt; brom en storing.

Hiervoor had ik een DOD 210 FET preamp op breadboard gezet, met de potmeter en de jacks 'zwevend' in de lucht, aan krokodillenklemmen en jumper wires. Stoorde ontzettend, en viel af en toe uit.

Nu werkt 't prima. Jammer dat ik die DOD 210 Fet amp niet clean krijg.
Loop al een hele tijd met het idee rond iets dergelijks te maken voor mijn breadboardje, moet er nu toch echt maar ns van komen, ziet er erg strak uit! Hoe zit het eigenlijk met de aarding van die montage strip?
Nou, het is gewoon metaal op metaal, en de 9V DC jack is geisoleerd. Ik heb vanaf de 9V DC wel een aarde-draadje naar de Sleeve van de input jack gelegd. Voor de rest geen extra aarding ofzo. Heb net effe een Duende JFET 'gebouwd', boost behoorlijk (en had niet eens een 1M pot voorhanden, slechts de 500k die op de montage-strip zit) en behalve wat minimale brom (er zit geen behuizing om heen) en te verwachten ruis, is alles best stil. Zelfs toen ik 'm in max. stand ging gebruiken om m'n H&K Tubefactor te boosten.
Titel: Re: Breadboard: welk formaat is handig?
Bericht door: remork op 25 april 2010, 18:55:21
En wat ook ontzettend scheelt; brom en storing.

Hiervoor had ik een DOD 210 FET preamp op breadboard gezet, met de potmeter en de jacks 'zwevend' in de lucht, aan krokodillenklemmen en jumper wires. Stoorde ontzettend, en viel af en toe uit.

Nu werkt 't prima. Jammer dat ik die DOD 210 Fet amp niet clean krijg.

kan ik me voorstellen. niks zo erg voor brom, ruis en oscillatie als krokodillenklemmen heb ik de indruk.